Skip to content

Röster om ett renare hav

Jo, vi vet, det kan vara svårt att älska ett avloppsreningsverk. Men att älska resultatet av vårt arbete är betydligt enklare: ett renare hav, till nytta, nöje och som förutsättning för ett gott liv. Här möter du några människor som av olika anledningar vill gratulera oss på femtioårsdagen!

Hallå där, Susanne

Susanne Malm, amatördykare

Vad är så fascinerande med att dyka?
Det är nästan lite meditativt att gå ner och bara fokusera på där och då. Även om jag hör mina bubblor så blir världen tyst. Att få vara i den världen och se allt från tång till valhajar är så vackert att man nästan blir gråtfärdig.

Du dyker både i svenska och utländska vatten – vilket är bäst?
Jag har varit på otroliga dykresor till Afrika, Maldiverna och Egypten. Resor där man bor på en båt och gör uppemot fyra dyk per dag i varma vatten. Men jag uppskattar svenska vatten lika mycket och har dykt längst hela kusten – även vintertid. Man tror inte att det finns så mycket färg och rörelse här men det gör det. Det finns fantastiska husrev och massor med fisk, liv och rörelse. 

Vilken är din bästa dykupplevelse?
Det var nog under min allra första dykresa till Maldiverna då vi gjorde ett nattdyk. Vi gick ner och lade oss på botten och inväntade de stora mantorna* som kom och visade upp sig. Det var som om de var medvetna om att det var showtime och de simmade fram och tillbaka. Det var fantastiskt!

* Manta är ett släkte av rockor.

Hallå där, Emilie

Emilie Grubbström, miljöingenjör på Gryaab

Du är miljöingenjör på Gryaab – vad innebär det?
Jag och mina kollegor jobbar mycket med förebyggande arbeten och samverkar på olika sätt med myndigheter, industrier och andra verksamheter i ägarkommunerna. Det kan exempelvis handla om att vara remissinstans i anmälnings-och tillståndsfrågor, delta vid periodiska besiktningar och arbeta med handlingsplaner för utfasning av farliga kemikalier. Vi arbetar helt enkelt för att stoppa flödet av miljögifter och skräp redan vid källan, så att det inte når våra sjöar och hav.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det känns bra att vara med och bidra och i sitt dagliga arbete få verka för framtiden och miljön. Jag har varit här i fem år nu och har en fantastisk arbetsplats med ett mycket varierande och lärorikt arbete. Och det är ett viktigt uppdrag vi har – skitviktigt!

Hallå där, Magnus

Magnus Hammar, elektriker på Gryaab

Hur länge har du arbetat på Gryaab?
Jag är en av fyra elektriker och jag har varit här i två och ett halvt år. Tillsammans med två teletekniker jobbar jag med att se till att det elektriska fungerar som det ska i fastigheten. Allt från högspänning till kortläsare. Det är det som är så roligt med det här jobbet – man får vara lite av en allkonstnär!

Vad är det bästa med att jobba på Gryaab
Det bästa är gemenskapen och att det är ett så varierande arbete. Jag har jobbat i trettio år vid det här laget och här på Gryaab har jag aldrig känt att det är tråkigt att åka till jobbet på måndag morgon.

Jag tycker också om att känna att jag gör en verklig nytta. På samma sätt som när jag tidigare arbetade med bostadsanpassningar så kändes det alltid extra roligt när man åkte hem de dagarna. Att göra ett bra jobb som betyder något för någon annan. Det känns bra!

Hallå där, Axel

Axel Flygare, driftplanerare på Gryaab

Varför sökte du dig till Gryaab?​
Jag har en bakgrund inom vatten och avloppsområdet och har jobbat med dricksvatten i sju år. Nu kändes det rätt att jobba med den andra biten, avloppsvatten. Mitt intresse för teknik, människor och miljön gjorde att Gryaab lockade som en intressant och bra arbetsplats.

Vad är det bästa med att jobba på Gryaab?
Att vi jobbar för ett renare hav genom att rena avloppsvattnet känner ju de flesta till men vi gör så mycket annat som är bra – till exempel att ta hand om och allt slam som bildas när vattnet renas. Slammet behandlar vi och det kan sedan användas som jordförbättring eller gödsel. Vi producerar också biogas som omvandlas till miljömärkt gas. Att arbeta med motiverade och kompetenta kollegor och att vara med och arbeta för ett renare hav och en bättre miljö är det bästa.

Hallå där, Edvard

Edvard Utbult, fiskhandlare i Alingsås

Hur länge har du jobbat med fisk?
Jag jobbar i en fiskvagn i Alingsås som min farbror äger. Jag började lite från och till när jag var 14 år. På heltid blev det efter gymnasiet. Så man kan säga att jag har hållit på med detta i sex år – jag är 20 år nu.

Du har aldrig varit inne på att bli fiskare?
Visserligen läste jag till motorman i gymnasiet men det har aldrig varit riktigt min grej att vara till sjöss. Det var självklart att börja på heltid i fiskvagnen efter gymnasiet.

Och varje dag är du inne i Göteborg på fiskauktionen och ropar in till dagens försäljning?
Ja, visst! Jag gillar all fisk och skaldjur och jag är glad att vi har så stor tillgång till fina grejor från havet till våra kunder.

Om du gillar fisk och skaldjur får du inte missa sill-helgen på Marstrand och andra havsnära aktiviteter.

Hallå där, Kerstin

Kerstin Torsede, PR-konsult i Göteborg

Du har just tagit ett vinterbad – är det inte kallt i vattnet?
Jo, men man vänjer sig. Och det märkliga är att man faktiskt inte fryser när man kommer upp igen.

Hur länge har du vinterbadat?
För några år sedan började jag bada en gång i veckan hela vintern men alltid i samband med bastubad. Det är först denna vinter som jag blivit ”riktig” vinterbadare och skippar bastu.

Vad är det bästa med ett vinterbad?
Man blir enormt pigg efteråt. Och nöjd med sig själv att man gjorde det. Dessutom tror jag att det håller mig frisk – jag är mycket sällan sjuk.

Har du några tips för att bli en vinterbadare?
Fortsätt bara att bada efter sommaren – minst en gång i veckan. Då vänjer man sig vid att temperaturen sakta sjunker. Mitt i vintern brukar jag ha på mig ett par badskor, vantar och en mössa. Och sist men inte minst – var bestämd när du går ner i vattnet. Förbered kroppen genom att tänka ”nu blir det kallt” när du tar första steget i och acceptera det. Och glöm inte andas!

Hallå där, Christer

Christer Hysén, tatuerare och hårdrockare

Du är tatuerare i egen studio i Göteborg men också medlem i ett hårdrocksband – vilket?
Det heter Freak Kitchen och vi har hållit på i över 20 år och varit runt på turnéer i hela världen. De senaste två åren har ju pandemin satt stopp för alla spelningar men jag hoppas att vi snart ska kunna ge oss ut igen.

Vad betyder rent hav och vatten för dig?
Jättemycket! Jag är uppvuxen vid havet och har alltid älskat att kunna bada och fiska. Idag tar jag med mina två barn för att göra samma sak både i havet och till en sjö i närheten där jag bor. Jag tog också dykarcertifikat för närmare fyrtio år sedan och missar aldrig en möjlighet att dyka – både här i Sverige och utomlands när vi är ute och turnerar. Att titta på livet under ytan, fiskar eller vrak, är fantastiskt. Eller, som jag har gjort några gånger, varit med i skrotteam i Lysekil, där vi dykt och plockat upp skrot från botten.

Hallå där, Jan

Jan Karlsson, programledare för Nya Rya

Du är programledare för Nya Rya – vad innebär det? 
Jag har ansvaret för att driva arbetet framåt för att bygga om och bygga till avloppsreningsverket Ryaverket. Vi kallar det program Nya Rya och det är en utbyggnad och uppgradering av vår nuvarande anläggning som är ett måste inför framtiden för att vi ska kunna fortsätta rena avloppsvattnet på ett hållbart sätt. Inte bara för att regionen växer och vi blir fler och fler människor utan också för att reningskraven skärps.

Det låter som ett stort projekt?
Ja, det är faktiskt ett av de större kommunala projekten i Göteborg som startade upp förra året och är indelat i tre faser. Förstudiefasen pågår fram till 2024. Därefter kommer förprojekteringsfasen fram till 2028. Fas tre, själva byggandet av anläggningen startar 2029 och 2036 ska allt vara klart.

Hallå där, Jessica och Lena

Jessica Sténhoff, VD och Lena Gustafsson, driftschef VA på Härryda Vatten och Avlopp AB

Ni ser fram emot att Ryaverket ska byggas om och byggas till – varför?
Härryda växer – fler bostäder byggs, företag och människor flyttar hit och det ställer naturligtvis högre krav på vårt vatten- och avloppssystem. Kommunen är mycket expansiv och vi är mitt uppe i en jättesatsning på att förstärka vatten- och avloppsförsörjningen.  Bland annat bygger vi nu ett nytt vattenverk som ska stå klart 2023 och där vi tar vattnet från Nedsjöarna i Hindås.

Men den framtida tillväxten med en nästan fördubblad befolkning fram till 2050 kräver också att avloppsvattnet kan ta vägen någonstans. Därför känns det väldigt tryggt att Nya Rya är på gång så att avloppsvattnet även i framtiden kan tas om hand på bästa sätt med de högt ställda miljökrav som finns.

Hallå där, Aneth

Aneth Söderberg, lärare på Rävekärrsskolan i Mölndal

Du har i många år tagit med dig dina elever på studiebesök till Gryaab. Vad lär de sig där?
Ja, jag tror jag har åkt hit med mina femteklassare sedan 2007! Det här med miljö, avlopp och rent vatten är svårt att greppa och förstå vikten av genom att läsa en bok. Att få komma hit och se med egna ögon och förstå hur allt hänger ihop betyder jättemycket för elevernas lärande inom biologi, kemi och fysik. Vi brukar alltid förbereda eleverna inför besöket med allt skolmaterial som finns på Gryaabs hemsida och de brukar ha massor med frågor.

Jag rekommenderar alltid mina kollegor att boka in sina klasser för ett besök på Gryaab – ett av de bästa studiebesöken man kan göra med sina elever!

Hallå där, Joana

Joana Nunes, processingenjör på Gryaab

Du är processingenjör på Gryaab – vad innebär det?
Just nu kan man säga att jag jobbar med framtiden när det gäller vattenreningsprocessen i Nya Rya som ska vara klart 2036. Vi håller på att planera för hur vi ska bygga den nya anläggningen på smartaste sätt så att vi kan rena så bra som möjligt. Vi gör det genom att lära i tre olika testanläggningar där vi tittar på olika tekniker för rening av avloppsvatten.

År 2036 är ju en bit framåt i tiden….det låter som en utmaning att hitta de bästa lösningarna?
Ja, visst är det en utmaning – vi vet inte vilka krav som ställs när det gäller utsläpp femton år framåt i tiden. Därför måste vi ligga i framkant när vi projekterar och så småningom börjar bygga.

Vad är det bästa med att jobba på Gryaab?
Det bästa är att jag är med och bidrar till en bättre miljö.

Hallå där, Lars-Erik

Lars-Erik, kontrollrumsingenjör på Gryaab

Du är Gryaabs mest mångåriga medarbetare och har arbetat på reningsverket i 47 år. Hur kom det sig att du började?
1974 var jag 20 år och hade precis avslutat min militärtjänstgöring, bodde här på Hisingen och sökte jobb. Då och då tog jag mina svängar med cykel bort till Rya skog och jag var väl insatt i att det fanns ett nybyggt verk här. En entreprenör som byggt en slamtork sökte personal och ja – på den vägen är det.

Vad är det bästa med att jobba på Gryaab?
När jag började var reningsstegen väldigt enkla men utvecklingen och processerna för rening har inte stått still. Jobbar man i driften är man alltid berörd av allt som händer och det har varit spännande att vara med i den utvecklingen som varit genom åren.

Till sommaren går du i pension – hur känns det?
Det känns bra. Många av mina kollegor har gått över till att jobba med Nya Rya som har en femton år lång tidsplan – ett projekt som det är bättre att de yngre får sköta. Jag ser fram emot att ägna mer tid åt barn, barnbarn och vår nyinskaffade villavagn.